Gå til indhold

Om Jes Dige

Mød Skyggebørns stifter, som er sorgramte børn og unges forkæmper nr. 1.

.

Om Jes Dige

Jes Dige er Skyggebørns stifter. 

Han har haft kontakt med rigtigt mange sorgramte børn, unge og deres familier gennem de sidste 30 år. Så mange, at en nærliggende tanke er – hvordan er det muligt? Har du oplevet Jes holde foredrag, vil du vide, at alle børnene har en særlig plads i hans hjerte. Deres skæbner og fortællinger sidder under huden. Og spørger du, hvorfor han stadig synes, at det er vigtigt at kæmpe for sorgramte børn og unge, så er svaret: "Børnene. Børnene fortæller at det nytter – og jeg kan se, at det nytter."

Hvorfor taler vi ikke mere om noget, der fylder så meget i så mange børn og unges liv? Hvorfor overlader vi sorgramte børn og unge til selv at finde ud af at lære at leve med deres sorg? Det er spørgsmål, der optager Jes. 

.
Jes Dige om sorg

Lær af børnene

”Hvis jeg skulle nævne en ting, jeg ville ønske alle voksne mestrede, så er det – mod til at spørge. Spørg, i stedet for at antage og beslutte. 

Med antagelser mener jeg – mange voksne, er tilbøjelige til at drage slutninger ud fra det, de tror, de ved. De lader deres egne erfaringer og konklusioner råde: Jeg ved, hvad der er bedst for dig. Jeg kender dig, så jeg ved, hvad du tænker og føler. 

Antagelser er ikke et godt udgangspunkt, når man skal hjælpe et barn i sorg. 

Her kan vi voksne lære vildt meget af at se på børnene. Børn spørger med nysgerrighed. De stiller åbne spørgsmål og har ikke behov for at ”holde samtalen på sporet” eller styre den i nye retninger, når det hele bliver lidt for følelsesladet.” 

.
Jes Dige om sorg

Tal om døden

”Død er stadig et tabu – den er svær at tale om. Derfor har vi også mange forskellige termer for døden: Han er gået bort, han er her ikke længere, han er sovet ind. Jeg ville ønske, at vi som samfund blev bedre til at tale naturligt om døden, for det ville gøre livet som sorgramt barn og ung langt nemmere.

Det er i den bedste mening, når voksne undlader at tale med børn om døden. Og jeg kan sagtens se logikken set fra et forælderperspektiv, hvis far for eksempel er alvorligt syg. Hvorfor dog gøre barnet ked af det med den snak? 

Men hensynet bunder i den fejlantagelse, at børn ikke bliver kede af det, hvis ingen siger noget."

.
Jes Dige om sorg

Al sorg er kompliceret

”Jeg synes i og for sig det er fint, at sorg nu har fået sin egen selvstændige diagnose (forlænget sorglidelse). Det er en anerkendelse af at sorg skal tages alvorligt. Men – hjælp er betinget af, at sorgen kan defineres som kompliceret. Og den udredning kan tidligst ske efter 6 måneder i det officielle behandlersystem.

I mine øjne er al sorg kompliceret. Jeg har i hvert fald ikke mødt nogen børn endnu, der ikke hører til i den kategori. Vi gør ikke børnene nogen tjeneste ved at sætte dem på hold, mens vi venter på at kunne vurdere om de stadig er kede af det efter 6 måneder. 

På det punkt skiller vi os ud i Skyggebørn. Vi anerkender børns sorg fra dag 1 og har derfor børn og unge i grupperne, der startede dagen efter mor døde. Vi har også unge mennesker, hvis forælder døde, da de var helt små."

Fakta og link til artikler og programmer

Fakta om Jes Dige

  • Stifter af Skyggebørn
  • Terapeut i Kræftens Bekæmpelse i 25 år
  • Har på 30. år sorggrupperne (B1 og T1) som fulgte med fra tiden i Kræftens Bekæmpelse
  • Kontakt med mere end 3000 sorgramte børn/unge/familiemedlemmer gennem årene


 

Artikler med Jes Dige


Programmer: