Skyggebørns sorggrupper er et trygt fællesskab for børn, teenagere og unge, der har mistet eller har kritisk syg forælder, søskende eller anden nær pårørende.
Sorg påvirker børn meget forskelligt. Vores erfaring er, at rigtig mange børn har svært at udtrykke sorg med ord. Det gør det vanskeligt at række ud efter hjælp. I stedet sætter sorgen sig som mavepine, bekymring, vrede, koncentrationsbesvær eller måske angst.
I sorggrupperne vil børn møde andre børn, der har mistet et af de vigtigste mennesker i deres liv eller vokser op i en familie, hvor alvorlig sygdom skygger for et ubekymret børneliv.
I grupperne sætter vi ord på sorgen, og det er første skridt når knuden i maven og hjertet skal løsnes.
Det særlige ved at gå i sorggruppe er, at børnene kan spejle sig i hinandens erfaringer. Barnet opdager: Jeg er ikke alene – jeg er ikke anderledes. Der er andre børn, ligesom mig, der har mistet far eller har en alvorligt syg søster.
I Skyggebørns sorggrupper går der typisk 15 børn. Vi mødes hver anden uge. Der er ingen begrænsning på, hvor mange gange børnene må komme i sorggruppen – det er op til det enkelte barn og barnets familie.
I hver gruppe er der tre voksne gruppeledere. De har enten en børnefaglig baggrund, personlige erfaringer med sorg eller er studerende på en psykologisk eller børnefaglig uddannelse.
Skyggebørns sorggrupper er først og fremmest et trygt og fortroligt fællesskab, hvor vi er sammen om at sætte ord på sorg.
Sorg er ikke en liniær proces, så vi kører ikke faste temaer i grupperne. Vi mindes de døde. Vi taler om døden og angsten for at andre vigtige personer i barnet eller den unges liv, skal dø. Vi taler om gode oplevelser – og dårlige. Intet er tabu. Vi taler om det, der fylder – uanset om det er sorgen eller andre ting, der er vigtige i børnenes liv her og nu.
Der skal være balance mellem alvor og sjov, så gruppemøderne er ikke kun et sted, der handler om at være trist og ked af det. Teenager- og Unge-grupperne laver f.eks. mad sammen inden gruppemøder. Det er hyggeligt og giver plads til nogle andre samtaler.
Børnene bestemmer selv, hvor meget de har lyst til at sige. Der er stor forskel på hvor meget man har lyst til at dele i gruppen. Men ofte får børnene helt naturligt lyst til at være med i samtalen.
Hvem går i sorggruppe?
Skyggebørns sorggrupper er inddelt efter alder – ikke årsag til sorg. I en sorggruppe vil der være børn/unge, der har mistet forældre til sygdom eller i ulykke, mens andre ikke har mistet endnu. De har måske forælder eller søskende som er kritisk syge.
Vores erfaring er, at det ikke er årsagen til sorg, der bestemmer, hvorvidt en sorggruppe hjælper barnet. Selvom børnene er forskellige steder i deres sorgproces, så genkender de nogle af de samme følelser og tanker. Og det er når fælles erfaringer, oplevelser og minder deles i gruppen, at sorgen bearbejdes.
Hvad fortæller andre børn og unge om at gå i sorggruppe?
I Skyggebørns podcast, fortæller børn og unge fra sorggrupperne om sorg.
Jes Dige taler med Bertram, Anja, Clara og Filippa.
Afsnit 5: Bertram vil ikke glemme sin far
Skyggebørns sorggrupper er tidsubegrænsede. De fleste børn og unge går i en sorggruppe i et års tid. Bertram har gået i sorggruppe i 7 år. Sorg har ikke en start og en slutning. Børns behov for at være tilknyttet en sorggruppe, hvor der er plads til sorgen, er ikke ens. Derfor er pladserne i vores samtalegrupper åbne.
Afsnit 6: Claras mor døde, da hun var 3 år
Børn og unge er velkomne i Skyggebørns sorggrupper, uanset hvor længe det er siden, mor eller far døde. Clara startede i sorggruppe flere år efter sin mors død. Hun kan ikke huske sin mor, for hun var ganske lille, da hun døde. I sorggrupperne sidder der børn og unge der, ligesom Clara, ikke har en fysisk erindring om den, de har mistet.
For andre kan det være svært at forstå, hvordan sorg kan fylde længe efter en forælder eller søskendes død, men i sorggruppen er der ingen der tvivler på sorgens alvor eller vigtighed. Alle bliver hørt og forstået.